Ingediend door Cath op do, 07/07/2022 - 11:30

Iedereen weet ondertussen maar al te goed dat de prijs van de “klassieke” bouwmaterialen in de afgelopen jaren onophoudelijk is gestegen. Zoals men echter zegt, de een zijn ongeluk is de ander zijn kans. Deze ingrijpende verandering zorgt ervoor dat ecologische materialen, waartoe ook de oplossingen van Acoustix Pan-terre behoren, concurrerender worden op de markt.

Nog niet zo lang geleden lagen de prijzen van ecologische materialen (daaronder worden producten verstaan op basis van stro, hennep, hout, gras, cellulosewatten, papier, karton etc.) lichtjes boven die van petrochemische materialen (polystyreen of polyurethaan, bijvoorbeeld). Dit prijsverschil werkte voor heel wat mensen echter – begrijpelijkerwijs - ontmoedigend. Zelfs voor wie op zoek was naar oplossingen met een geringe energetische en milieu-impact, was het soms moeilijk om voor deze duurdere producten te kiezen, vooral wanneer men er absoluut zeker van is dat het budget voor renovatie- of bouwwerken altijd hoger uitvalt dan aanvankelijk aangekondigd…

Er moest dus in de kosten worden gesnoeid en vaak waren de ecologische materialen het eerste slachtoffer van de bezuinigingen.

Tegenwoordig verandert de context echter en de tendens wordt omgekeerd: de prijs van de klassieke materialen vertoont de neiging om naar hetzelfde niveau te evolueren als de prijs van de ecologische materialen. Dit is een buitenkans voor een cliënteel dat zich steeds bewuster wordt van de noodzaak om het milieu te beschermen en voortaan niet langer hoeft te kiezen tussen bezuinigingen en milieuvriendelijkheid.

Acoustix Pan-terre maakt deel uit van de Cluster Eco-Construction, die als voornaamste doelstelling heeft om nieuwe impulsen te geven aan de markt van de ecoconstructie. De vzw, die in 2003 werd opgericht, groepeert 260 leden, onder andere aannemers, architecten, studiebureaus, fabrikanten van materialen, handelaars, universiteiten en entreprises de formation par le travail (EFT - leerwerkbedrijven). “Ecoconstructie betekent nadenken over een manier van bouwen die milieubewuster is en aandacht heeft voor de toekomstige generaties, door rekening te houden met de impact zowel op de toekomstige bewoners als op de arbeiders die de bouwwerken uitvoeren”, aldus de directeur van de Cluster, Hervé-Jacques Poskin.

Cartographie isolants biosourcés

Het zou in dit stadium dus verbazingwekkend zijn indien we er geen gebruik van zouden maken. De producten van Acoustix Pan-terre werden getest door het WTCB (Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf): hun akoestische prestaties moeten niet onderdoen voor die van de andere producten, wel integendeel! Waarom zouden we dus moeten afzien van het ecologische aspect wanneer we er voordeel kunnen uithalen en tegelijk ook alle andere voordelen behouden?

Introduction
Stijgende prijzen van de materialen: waarom kiezen voor gerecyclede materialen?
Image d'introduction
GERECYCLEDE MATERIALEN
Type de page
Isolation acoustique