FAQ

een vraag een antwoord

Akoestische correctie of isolatie: wat is het verschil?

maison acoustix

Akoestische isolatie voorkomt of vermindert geluiden die van buitenaf of van een aanpalende woning komen. Deze vorm van isolatie zorgt voor een barrière tussen de bron van een geluid en de ruimte waar het geluid wordt ontvangen

Bij akoestische correctie wordt het geluidskader van een zaal aangepast aan een specifieke activiteit. Hierbij wordt de galming (het echo-fenomeen) op verschillende frequenties gecorrigeerd: link

In een ruimte met te veel galming vermindert de verstaanbaarheid van een gesprek. Dankzij het gebruik van de juiste materialen en systemen kan de sterkte van de galming afgezwakt worden.

Pan-terre-panelen zijn ontworpen voor akoestische isolatie. Soms echter, worden ze ook zichtbaar geplaatst (Pan-terre Natuur) omdat ze uitstekende absorberende kwaliteiten hebben.

Meer informatie vindt u op onze site:

Download

We staan altijd klaar om uw project tot een goed einde te brengen:

Contact

Hoe kan ik mijn woning akoestisch isoleren? Impact- en luchtgeluiden?

De isolatiesystemen van Acoustix maken het mogelijk te isoleren tegen impact- en luchtgeluiden. Van kelder tot zolder worden de vloer, de muren en het plafond van uw woning allemaal geïsoleerd dankzij producten die hier speciaal voor werden ontworpen. Acoustix biedt dus een brede waaier aan toepassingen en professioneel advies:

Onze systemen bieden de beste oplossingen van de markt dankzij materialen van hoge kwaliteit en toepassingen die aan de 4 belangrijkste principes van akoestische isolatie beantwoorden

Download

Contact

akoestiche

Hoe kan ik optimaal akoestisch isoleren zonder veel ruimte te verliezen?

De Acoustix Pan-terre hebben een dikte van 16 mm.

Bij het plaatsen van een paneel wordt er dus maar 16 mm verloren (Download).

Smalle verdubbeling -> ingenomen ruimte = 6 cm

shemas

Hoeveel dB win ik dankzij jullie systemen?

Op vlak van tussenwanden bieden we systemen aan waarvan het meest performante geluidshinder kan verminderen met maar liefst 73 dB.

Om de vergelijking te maken: de geluidsintensiteit in een discotheek is ongeveer 100 dB; in een rustig kantoor is deze ongeveer 40 dB.

Op onze systemen kan u rekenen om comfort te brengen binnen een breed gamma van frequenties.

Download

Contact

Hoe kan ik spots en stopcontacten installeren op Acoustix-panelen?

De continuïteit van een wand speelt een belangrijke rol voor zijn akoestische performantie! Hoe meer gaten erin gemaakt worden en stukken er afgezaagd worden, hoe slechter onze systemen zullen presteren.

Onze oplossingen:

  1. De systemen zichtbaar plaatsen
  2. De uitrusting op andere wanden plaatsen
  3. Het boren voor de elektrische bedrading beperken
  4. Indien de stopcontacten en schakelaars ingebouwd zijn: ze verschuiven tussen de vlakken

Meer info over de continuïteit van de isolerende laag vindt u hier.

Download

Contact

Hoeveel kilo kunnen Acoustix-panelen dragen?

  • Acoustix Pan-terre hoge densiteit Gips-panelen = 40 kg
  • Acoustix Pan-terre Gipsvezel = 50 kg
  • Acoustix Pan-terre OSB = ? Valentin

Elke paneeltype heeft heel eigen kenmerken en vereist het gebruik van aangepaste schroeven en bouten.

Het draagvermogen van onze systemen hangt af van het type paneel waaruit het geheel is samengesteld.

Alle informatie vindt u terug op onze site

Download

Contact

Zorgen Acoustix-producten ook voor warmte-isolatie?

Nee, Acoustix-producten zijn uitsluitend uitgedacht om akoestisch performant te zijn. Dat is precies de grote troef van onze producten!

De methodologie voor warmte- en akoestische isolatie is erg verschillende: de materialen die gebruikt worden zijn niet dezelfde en ook op vlak van toepassingen liggen ze volledig uit elkaar.

Bij warmte-isolatie wordt er gebruikgemaakt van soepele materialen met een lage dichtheid, terwijl het net materialen met hoge dichtheid zijn die bijdragen tot een hoge akoestische performantie. Om een zowel efficiënte akoestische als een efficiënte warmte-isolatie te bekomen, zal men dus verschillende materialen met elkaar moeten combineren. Dit gezegd zijnde, wordt er voor het verminderen van galming steenwol gebruikt om een frame op te vullen. Dat materiaal kan warmte-isolerend zijn.

Download

Contact

Kan ik zelf Acoustix-producten gebruiken?

De plaatsing van Pan-terre-panelen vergt eigenlijk niet meer vaardigheden dan er nodig zijn bij het plaatsen van een gewone gipsplaat. Zolang er maar rekening wordt gehouden met de 4 principes van akoestische isolatie?

Om achteraf volledig tevreden te zijn met het resultaat, is het belangrijk om de juiste methode te volgen en het juiste gereedschap te gebruiken zodat de systemen optimaal functioneren.

Of u nu verkiest om zelf te plaatsen of een professional aan het werk te zetten, we begeleiden u alvast met:

Download

Contact

Kunnen Pan-terre-panelen tegen een bestaande muur gekleefd worden?

We raden een plaatsing aan met voldoende afscheiding. Er zijn montagesystemen beschikbaar die ervoor zorgen dat u weinig ruimte verliest en die gemakkelijk te installeren zijn, zoals bijvoorbeeld een smalle ontdubbeling van de muur op antitrillingsbevestiging

Indien u toch beslist om de panelen tegen de muur te bevestigen, raden we het gebruik van een soepele lijm aan, bv. parketlijm.

Wat zijn de voordelen van akoestische isolatiesystemen ten opzichte van een gasbetonwand, die goedkoper is?

Gasbeton is een goed materiaal voor warmte-isolatie, maar niet voor akoestische isolatie. Het is te licht, te rigide en heeft een resonantiefrequentie die zich binnen het spectrum van het spreken bevindt. Acoustix-panelen worden dan ook vaak gebruikt als correctie bij dit soort wanden.

Een klassiek tussenwand zal nooit voldoende beantwoorden aan de akoestische normen en eisen van een woning.

Acoustix-systemen maken akoestisch comfort mogelijk op alle frequenties zowel op vlak van impactgeluiden als op vlak van luchtgeluiden.

Hoe kan ik bij het bouwen van een pand rekening houden met het akoestisch comfort?

Wanneer men van bij het uittekenen van het pand rekening houdt met akoestische isolatie, betekent het gebruik van Acoustix-producten op een gipsplaat, een vloer of plafond geen grote meerkost. Het gewonnen akoestisch comfort daarentegen is van onschatbare waarde.

Een goede akoestische isolatie betekent sowieso een meerwaarde voor uw eigendom

Voor welke frequenties is Pan-Terre het meest efficiënt?

Pan-terre-panelen zijn efficiënt voor alle frequenties, van de diepste tot de scherpste tonen.

Elk product heeft een achillespees: de kritische frequentie.

De kritische frequentie van Pan-terre bevindt zich in de hoge frequenties (bijna onhoorbaar).

Door de materialen in onze systemen te diversifiëren, zorgen we dat de kritische frequenties zich op verschillende niveaus van het spectrum gaan situeren en elkaar zo corrigeren. Dat maakt onze systemen zo efficiënt.

Pan-terre-panelen zijn zowat de beste corrigerende producten op vlak van kritische frequentie.

Op de markt onderscheiden Acoustix-producten zich van andere dankzij hun performantie in de meest kritische frequenties (stem, muziek,…). In combinatie met een afwerkingsplaat die gewicht brengt, zal de isolatie tegen een brede waaier van geluiden nog beter worden.

Op vlak van akoestische isolatie is het belangrijk om duidelijk het type geluidshinder te identificeren om zo de juiste technieken te gebruiken voor uw specifieke situatie en probleem. Aarzel niet om contact met ons op te nemen zodat we samen uw situatie kunnen analyseren.

Download

Contact

Hoe kan ik Pan-terre-panelen in een badkamer of buitenshuis installeren?

Pan-terre-panelen mogen in geen geval blootgesteld worden aan vochtigheid. Ze kunnen daarom niet buitenshuis gebruikt worden.

Daarentegen is het zeker mogelijk om een Gipsvezel-paneel, een paneel met hoge densiteit of een OSB-paneel te gebruiken in een badkamer. Hierbij moet wel speciale aandacht gaan naar het gebruik van een schuimrubberband.

Download

Contact

Zijn jullie systemen ecologisch?

We hechten erg veel belang aan een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk. Daarom zijn onze producten 100% gerecycleerd en 100% recycleerbaar en proberen we de grijze energie zoveel mogelijk te beperken.

Onze onderneming, die behoort tot de Groupe Terre en gevestigd is in Luik (België), past binnen de zogenaamde ‘kringloopeconomie’ en werkt daarbinnen volgens het korte circuit-principe.

Op onze site zetten we alle kenmerken van onze Pan-terre-panelen voor u op een rijtje:

Download

Contact

Wat is de meerwaarde van Pan-terre-panelen bij het isoleren van een vloer?

Pan-terre-panelen zijn heel goed bestand tegen samendrukking. Daarom kunnen ze zonder probleem gebruikt worden voor een zwevende plaatsing op balken of op een bestaande vloer.

De plaatsing van OSB-panelen zal voor een goede verdeling van het gewicht zorgen en zo elk risico op indrukking voorkomen.

Bij het gebruik van OSB/3-zero-panelen kan de schuimrubberband buiten de balken of draagstrips geplaatst worden, waardoor een overdaad aan uitsnijdingen wordt vermeden.

Akoestische bruggen, veroorzaakt door het gebruik van nagels of vijzen om het isolatiemateriaal op de vloer te bevestigen, moeten zoveel mogelijk vermeden worden.

Op onze site vindt u alle informatie terug over de toepassingen voor vloeren:

Download

Contact

Hoe kan ik parket rechtstreeks op Pan-terre Natuur-panelen plaatsen?

We raden aan om altijd OSB-panelen te plaatsen bovenop Pan-terre-panelen. Zo verdeelt u het best het gewicht van de bewoners en meubels in de ruimte.

Aarzel niet om contact op te nemen zodat we samen uw situatie kunnen analyseren:

Download

Contact

Hoe kan ik jullie producten gebruiken om een studio of homecinema te bouwen?

Acoustix-oplossingen vallen in de smaak bij liefhebbers van stilte en liefhebbers van mooi en sterk geluid. De ‘doos-in-doos’-isolatie is hier ideaal voor, maar niet altijd de gemakkelijkste om te installeren.

Bij deze installatie wordt een ‘doos’ gecreëerd die volledig losstaat van de omringende ruimte. Ze kan bijdragen tot een verlaging van meer dan 70 dB en respecteert de 4 principes van akoestische isolatie

Download

Contact

Kunnen Pan-terre-panelen gebruikt worden bij een isolatiesysteem gebaseerd op het massa-veer-massaprincipe?

Het massa-veer-massaprincipe wordt bij alle Acoustix-systemen gebruikt, dankzij complexe panelen en accessoires die er volledig op zijn toegepast. Pan-terre-panelen zorgen voor een groot absorptievermogen en een extra diversifiëring van materialen.

Meer informatie over akoestische oplossingen en massawetten vindt u terug op onze site

Download

Contact

Welke soort afwerkingslaag wordt er voor Pan-terre Natuur-panelen gebruikt?

De afwerking gebeurt met droge, onbuigzame platen. Het is niet aangeraden om er bepleistering op aan te brengen.

Download

Contact

Impact- en luchtgeluiden, hoe kan ik isolatie kwantificeren?

Acoustix-oplossingen maken het mogelijk om de akoestische isolatie tegen impact- en luchtgeluiden te verbeteren.

De verzwakkingsindex voor luchtgeluiden duidt de vermindering van het waargenomen geluidsniveau aan. Hoe hoger dit cijfer ligt, hoe beter het geplaatste systeem werkt. Deze index wordt genoteerd als Rw en wordt uitgedrukt in dB.

De verzwakkingsindex voor impactgeluiden evalueert het geluidsniveau in een ruimte van ontvangst op het moment dat de vloer in de ruimte waar het geluid vertrekt, wordt beroerd door een genormaliseerde impactmachine. Hoe lager dit cijfer, hoe beter de isolatie. Deze index wordt genoteerd als Lw en wordt uitgedrukt in dB.

Meer over de decibelschaal leest u in ons artikel.

Download

Contact

Hoe gebruik ik de Gipsvezelpanelen als vloer?

Hiervoor combineert u de Pan-terre Gipsvezel-panelen met een tweede gipsvezelplaat van het FERMACELL-type (10 mm).

Wanneer u Pan-terre Natuur-panelen gebruikt, raden we aan een dubbele vloerplaat FERMACELL met een overlapstuk te gebruiken (2 x 10 mm).

De plaatsing moet gebeuren op een bestaande vloer (planken, tegels,…) en het buigmoment overnemen. De Pan-terre Gipsvezel-panelen mogen niet rechtstreeks op de balken geplaatst worden.

Download

Contact

isolation acoustique

galmprobleem?

Stukken die resoneren?

Ontdek onze oplossingen

Eenvoudige installatie

Persoonlijk advies

Persoonlijk advies

Rust