Isolatie van een oud rusthuis dat in luxeappartementen wordt getransformeerd

Isolatie van een oud rusthuis dat in luxeappartementen wordt getransformeerd

Bij een verbouwingsproject dat een rusthuis in Lustin transformeert in luxeappartementen, werden we uitgenodigd om een evaluatie te maken van wat de noden zouden zijn voor de akoestische isolatie en daar mogelijke oplossingen voor te  bieden.

Mevrouw Nguyen vindt geluidsisolatie erg belangrijk. Ze wil dat mensen in rust kunnen genieten van de hun woning zonder hun buren te storen, of deze nu boven, onder of naast hen wonen.

We zijn dus ter plaatse gegaan op de werf om met de optimale oplossingen te kunnen komen.

Het was een oud gebouw. Het werd ons duidelijk dat er akoestische isolatie zou nodig zijn tussen de verdiepingen (vloer en plafond), maar ook tussen de appartementen op dezelfde verdieping. Er moest zowel ingegrepen worden op vlak van impactgeluiden en luchtgeluiden.

Voor deze werf hebben we twee verschillende systemen voorgesteld:

Isolatie tussen de verdiepingen

De werf was nog niet lang gestart en we hadden de mogelijkheid niet om de problemen bij de bron aan te pakken. Daarom hebben we gekozen voor de plaatsing van de Acoustix Pan-terre OSB-panelen bovenop een rol van jute van Acoustix.

Met dit systeem worden impactgeluiden verminderd doordat de rol van jute als een schokdemper werkt. Het Pan-terre OSB-paneel werkt dan weer als dB-filter en vangt de luchtgeluiden op. Aan de randen wordt Acoustix isolerende rol gebruikt. Dit voorkomt dat impactgeluiden kunnen weerkaatsen en zich door de muren voortplanten of zich via een andere weg naar andere verdiepingen voortzetten.

Isolatie tussen appartementen op dezelfde verdieping

Hiervoor hebben we dunne dubbele wanden voorgesteld die met trilwerende bevestigingsbeugels worden bevestigd aan de muren tussen appartementen van dezelfde verdieping en muren die op de liftkoker uitgeven. Dankzij dit systeem wordt niemand gestoord door de geluiden van de lift, die vervelend kunnen zijn. Bovendien biedt het een erg performante isolatie tussen de appartementen, waardoor buren elkaar niet storen.