Geluidsoverlast binnenhuis tegengaan

Geluidsoverlast binnenhuis tegengaan

De gevolgen van een lawaaierige omgeving zijn niet te onderschatten. Na de werkuren moet je huis een plek zijn waar kalmte heerst, een plek waar je tot rust kan komen en waar je je op je gemak kan voelen. Helaas verklaart een derde van de huishoudens te lijden onder geluidsoverlast, ook al is het maar af en toe. Wanneer zo’n overlast de tijd voor ontspanning – die we allemaal nodig hebben! – herhaaldelijk komt verstoren, dan kunnen de gevolgen echt nefast worden. Moeilijkheden om in slaap te vallen, ‘s nachts wakker worden, het gebrek aan stilte: na een dag van hard labeur staat het allemaal het herstel van lichaam en geest in de weg. Gelukkig zijn er veel oplossingen om de ongewenste geluiden die je huis binnendringen te verminderen of zelfs volledig uit te schakelen.

Vermijden dat buitengeluid jouw thuis binnendringt

Vaak ligt de oorzaak van geluidsoverlast bij het verkeer. Voor stadsbewoners komen daar echter meestal nog bij: buurtlawaai, lawaai afkomstig van nabijgelegen winkels en van werken. Wie voor een meer landelijke woonplaats heeft gekozen, krijgt dan weer af te rekenen met lawaai van dieren en landbouwwerktuigen. Er zijn gelukkig enkele eenvoudige manieren om toch een rustgevende sfeer bij je thuis te creëren. Een gouden regel in de akoestische isolatie is hoe zwaarder de materialen zijn, hoe beter de bescherming is. Kies je dus voor een zware (bv. gepantserde) deur, dan zullen de geluiden van voor je deur of op straat sterk worden tegengehouden.

Wanneer ramen niet aangepast zijn, laten ze nogal gemakkelijk geluid door. Het is echter gemakkelijk om ze te laten vervangen en te kiezen voor dubbele beglazing, liefst zelfs voor asymmetrische dubbele beglazing of zelfs voor versterkte isolerende beglazing die zowel thermisch als akoestisch beschermt. Dankzij het Acotherm-klassement kan je de graad van isolatie van verschillende raammodellen achterhalen. Of je kan, als je het eenvoudig wilt houden, ook de voegen van je ramen vervangen. Hierdoor kan er minder lucht binnen en worden ook binnendringende geluiden verminderd.

Je huis isoleren tegen overlast van binnen af

Het is belangrijk om bepaalde ruimtes van het huis goed akoestisch te isoleren, zodat iedereen van zijn persoonlijke ruimte kan genieten zonder de rust van anderen te verstoren. Kamers en bureaus zijn de vertrekken waar stilte het meest nodig is en waar het getik van hakken, muziek en geluiden van toestellen niet welkom zijn.

Om de vloeren in deze ruimtes gemakkelijk te isoleren denk je best aan absorberende bekleding, zoals tapijt of vast tapijt. Een andere tip is om de ruimte niet te kaal te laten, aangezien dat echovorming bevordert. Door voor zware meubels te kiezen zorg je er eveneens voor dat er geen galm ontstaat in je ruimte.  En ten slotte kan je, zonder van deur te veranderen, een soort antigeluidsgordijn hangen: hiervoor hang je verschillende zware stoffen over elkaar voor de deur of je koopt er eentje in de winkel.

Radicale oplossingen om de stilte terug te vinden

Blijft het ongemak hardnekking ondanks onze tips? In zo’n gevallen zal je zwaardere middelen moeten gebruiken en enkele werken moeten laten uitvoeren. De plaatsing van dubbele wanden is vaak een goede optie voor de akoestische isolatie van wanden. Deze wanden bestaan uit twee zware materialen, zoals pleister en een absorberend materiaal zoals gerecycleerd cellulose of plantaardige vezel. Om te vermijden dat geluiden zich in je levensruimte voortplanten kan je bovendien ook mikken op een vals plafond bestaande uit pleisterplaten.

Beroep doen op een akoestieker kan ook enorm helpen. Met zijn expertise zal hij een diagnose van je situatie stellen en oplossingen voorstellen die aangepast zijn aan je woning. En ten slotte is het natuurlijk ook een optie om je ‘s nachts te voorzien van oordopjes om een goede nachtrust te garanderen.