Is akoestische isolatie complex? Laten we de 4 fundamentele principes ontleden! – Part IV

Is akoestische isolatie complex? Laten we de 4 fundamentele principes ontleden! – Part IV

In onze voorgaande artikels hebben we het al gehad over drie fundamentele principes van akoestische isolatie.

Het eerste principe was luchtdicht maken. In die post hebben we besproken dat geluid als een dwaallicht is dat zich naar alle mogelijke ruimte verplaatst. Daarom raadden we aan om een  schuimrubberband op de buitenranden van het Acoustix-paneel aan te brengen voor een optimale luchtdichtheid.

Vervolgens hebben we het gehad over de afscheiding van materialen. Dit is een principe waar je niet omheen kunt om contact met lawaai te vermijden. Hoe meer ruimte er gecreëerd wordt, hoe moeilijker geluiden zich voortplanten langs de aanhechtingspunten van de panelen.

Het derde principe had te maken met het trommeleffect. De luchtspleet gecreëerd door de afscheiding van de materialen zorgt voor resonantie in de verdubbeling. Om deze te verminderen (of uit te schakelen) moet je geluidsabsorberend materiaal gebruiken.

Nu gaan we het laatste fundamentele principe van de akoestische isolatie uit de doeken doen: het GEBRUIK VAN DIVERSE MATERIALEN. Dit principe is onontbeerlijk indien je in alle frequentiebanden een goede isolatie willen verkrijgen.

Waarom is het gebruik van diverse materialen dan zo belangrijk?

Zoals we wel al eens in andere post al schreven, is geluid een golf die gekenmerkt wordt door verschillende eigenschappen:

  • de frequentie, die uitmaakt of de klank laag of hoog is
  • de intensiteit, gemeten in Db
  • de duur, gemeten in seconden

Een geluid bestaat uit verschillende klanken die gaan van de laagste tot de hoogste. Jammer genoeg bestaat er geen enkel product om een optimale akoestische isolatie te bekomen in alle frequentiebanden. Daarom speelt het diversifiëren van materialen een belangrijke rol om een performante akoestische isolatie te verkrijgen.

Dat is de oplossing waar wij de voorkeur aan geven als het over het vierde principe gaat..

Eerst en vooral gaan we hiervoor bevestigingsbeugels gebruiken, dit om impactgeluiden te beperken (elimineren).

Vervolgens gebruiken we (glas-, steen- of hout-) wol om de lege ruimtes op te vullen. Hiermee kan je het trommeleffect vermijden, dat veroorzaakt wordt door het creëren van ruimte voor de afscheiding. Dit soort wol zorgt dat er geen galm is.

Nadien gaan we een elastische Acoustix-paneel gebruiken dat ervoor gaat zorgen dat de decibels worden gefilterd. De geluidsgolven gaan zich tegen het paneel werpen, zonder er door te kunnen komen.

Ten slotte raden we ook aan om een afwerkingsplaat (in pleister, Fermacell of OSB) te gebruiken om gewicht toe te voegen.

De combinatie van deze verschillende materialen zorgt voor een performante globale akoestische isolatie, en zorgt er eveneens voor dat het isolatieniveau blijft behouden in geval van kritieke frequenties.

Om ons verhaal over de vier fundamentele principes van akoestische isolatie af te sluiten, vestigen we je aandacht op het feit dat een performante akoestische isolatie alleen maar mogelijk is wanneer deze 4 principes verenigd zijn(**). Op basis van onze jarenlange ervaring kunnen we inderdaad bevestigen dat problemen met de akoestiek altijd gelinkt zijn aan het ontbreken van één of meerdere van deze principes. Het is dus onontbeerlijk om de plaatsing van je isolatie goed uit te denken voor je je eraan zet.


 

(**) Akoestisch isoleren is een beetje als een lekkere taart bakken. Het is niet omdat het recept van een sterrenchef komt, dat de taart helemaal geslaagd zal zijn. Je moet namelijk zorgvuldig kiezen voor producten van goede kwaliteit, de verschillende stappen van de bereiding respecteren alsook de cuisson, zowat de belangrijkste en meest cruciale stap om de perfecte taart te realiseren. In de akoestiek is het net zo, je moet de situatie goed analyseren voor je aan de slag gaat, goede materialen kiezen en deze nauwgezet plaatsen zodat de combinatie van de verschillende gebruikte materialen een uiterst performant resultaat kan geven.