10 idées de décoration intérieure pour s'isoler du bruit

10 interieurideetjes om je te beschermen tegen lawaai


Sinterklaas is eindelijk langsgekomen en dat betekent dat het bij jou thuis, zoals in de rest van het land, wellicht tijd is om de kerstboom op te zetten en je interieur te versieren voor de eindejaarsfeesten.
Maar wist je dat het mogelijk is je huis of een ruimte op zo’n manier te versieren dat je er ook geluidshinder mee vermindert? Soms kan een beetje versiering zelfs al voldoende zijn om een groot deel van burenlawaai tegen te gaan.

10 tips om rust te vinden bij je thuis

  1. Niets beter dan een mooi tapijt of vasttapijt! Zij zorgen er immers voor dat impactgeluiden en weergalm worden doorbroken. En natuurlijk mogen we de belangrijkste troef niet vergeten: ze beschermen je vloer en geven je interieur karakter!
  2. Dat doet de gordijnen dicht! Gordijnen, bij voorkeur dikke, zijn zeer doeltreffend als het om geluidsisolatie gaat en dan vooral tegen wat er zich voor je raam afspeelt. Je kan ze overigens ook voor een deur gebruiken of ze tussen twee ruimtes hangen die je van elkaar wilt scheiden en wilt isoleren. Je zal meteen merken dat lawaai zich slechter voortplant en dat de geluidshinder mindert!
  3. Haal een grote plant in huis: een ideaal samenwoningsproject! Als je planten groot genoeg zijn, kunnen ze geluid absorberen en versmachten. De perfecte manier dus om van je thuis een oase van rust te maken. Heb je geen planten? Misschien is een kerstboom dan een mooi begin?
  4. Denk goed na over hoe je je meubels plaatst! Een goede verdeling van je meubels kan ervoor zorgen dat echo’s en weergalm worden vermeden, maar ook dat er enkele decibels kunnen weggefilterd worden.
  5. Lees veel en leg een stevige boekenverzameling aan. Plaats je boekenkast tegen een muur die je met een buur deelt of met een lawaaierige puber. Dit zal de akoestische efficiëntie van je wand versterken. En bovendien staat zo’n kast mooi en is lezen goed voor de geest!
  6. Woon je in een loft, waar het merendeel van de ruimtes niet door een deur wordt gescheiden? In dat geval is het zeer waarschijnlijk dat geluid in je loft van ruimte in ruimte wordt weerkaatst. De oplossing? Gebruik een afscheiding. Deze zal een obstakel vormen voor de voortplanting van het geluid. Ze hoeft zelfs niet dik zijn. Zelfs een gordijn kan al helpen.
  7. Houd een kussengevecht of eerder… haal veel kussens in huis. Kussens op je sofa maken een interieur meteen gezellig. Maar naast je een gezellig relax hoekje te geven, zullen de sofa en de kussens geluiden opslorpen en weergalm tegengaan.
  8. De badkamer is een ruimte waar veel resonantie is. De oorzaak hiervan ligt bij de hoeveelheid leidingen en de badkuip, die geluiden laten weergalmen. De oplossing is om de leegte onder de badkuip te vullen met glaswol. Zo zal je eindelijk het water kunnen laten stromen en je favoriete muziek spelen, zonder dat je je buren stoort. Het relaxen kan beginnen!
  9. Heb je een balkon of terras? Overweeg dan om een muur van planten te creëren. Kant-en-klare plantenmuren kan je in elk goed tuinbouwcentrum kopen. Onze aanrader: kies voor een thujahaag. Deze is zo compact dat ze je zal beschermen tegen externe geluiden maar ook tegen pottenkijkers.
  10. Heb je na al deze tips nog altijd last van geluidsoverlast? Dan nodigen we je uit om contact op te nemen met Acoustix Pan-terre!

We wensen je prettige feestdagen, gevuld met rust, vrolijkheid en kerstgeluiden! Jingle bells, jingle bells …