Akoestische doos-in-doosisolatie

Akoestische doos-in-doosisolatie

Onder onze klanten zijn er heel wat melomanen en mensen met een passie voor hun homecinema. Wat we ze horen zeggen wanneer ze bij ons komen?

Ik speel een instrument, ik heb een passie voor muziek, ik hou van mijn homecinema.

Het probleem: de ruimtes die zij aan hun hobby’s wijden, ontwikkelen een hoog geluidsniveau. Om de buren niet te hinderen, vereisen deze ruimtes dus een geavanceerde akoestische isolatie.

Voor vertrekken die gewijd zijn aan muziek en film, is het doos-in-doosprincipe de meest efficiënte manier om akoestisch te isoleren. Deze werkwijze komt erop neer dat je alle facetten van een ruimte een akoestische verdubbeling gaat geven. Hoe meer de dubbele wanden afgescheiden zijn, hoe minder ze in contact zullen staan met de bestaande wanden en hoe beter de geluidsisolatie zal presteren.

De werken beginnen met de isolatie van de vloer

Afhankelijk van de beschikbare ruimte worden er Acoustix OSB-panelen geplaatst op vloerbalken en op ontkoppelingsstrips of een jutetapijt. Tussen de ontkoppelingsstrips wordt akoestisch absorberend materiaal aangebracht om het trommeleffect van de luchtlaag te vermijden.

Vervolgens worden de OSB-tegels van Acoustixzwevend’ geplaatst waarna er een schuimrubberband wordt aangebracht.

Isolatie van de muren en andere wanden

Voor de andere wanden wordt er gekozen voor een afgescheiden wandverdubbeling, waarbij de tweede wand voor een optimale akoestische isolatie zorgt. De skeletten die de akoestische panelen ondersteunen, worden op zo weinig mogelijk plaatsen bevestigd aan de bestaande muur. Onder de onderdelen van die skeletten wordt jute geplaatst en tussen de metalen onderdelen wordt een vezelige materie gegleden, om in die luchtruimte weergalming tegen te gaan.

De Acoustix Pleister of de Acoustix Gipsvezel-panelen worden nadien op de skeletten geplaatst.

Dan wordt er een schuimband op een deel van het paneel bevestigd om de geluidsdichtheid van elk oppervlak te verzekeren.

Voorts wordt er veel aandacht besteed aan de keuze van deuren, ramen, etc.

Indien een mechanische ventilatie wordt geïnstalleerd, moet deze van een geluidsdemper worden voorzien.

Meer informatie hierover kan je in onze technische gids vinden.

Vanaf nu kan je dus volop van je hobbyruimte genieten zonder je buren te storen: kijk een goede film, speel elektrische gitaar, of laat je volledig gaan op de dansvloer van je persoonlijke discotheek.