Wat is lawaai?

Wat is lawaai?

Geluid maakt deel uit van ons dagelijks leven. Daarom vergeten we soms dat er fysieke implicaties aan verbonden zijn. Wat is een geluidsgolf? Wat is lawaai? Wat is een decibel? Volg de gids en het doolhof van de akoestiek zal geen geheimen meer voor je kennen!

Geluid is een golf

Een golf, is eenvoudigweg een trilling die zich voortplant. Denk bijvoorbeeld aan een golf in de zee of aan de concentrische cirkels die zich vormen wanneer je een steen in een meer gooit. Een geluidsgolf is ook een trilling, maar die zich vooral door de lucht voortzet, of via vaste en vloeistoffen. Wanneer de trilling door ons oor wordt opgevangen zet ze het trommelvlies in beweging. Op deze manier treedt het oor in werking en wordt de waarneming van de sonore informatie in gang gezet.

Een geluid wordt gekenmerkt door meerdere parameters

  • De frequentie is het aantal trillingen per seconde: weinig trillingen staan voor een lage toon, veel trillingen voor een hoge toon. Frequentie wordt in Hertz (Hz) uitgedrukt.
  • De intensiteit van de trillingsamplitude: hoe hoger de intensiteit, hoe luider het geluid; hoe lager de intensiteit, hoe zachter het geluid. Intensiteit wordt uitgedrukt in decibels (dB).
  • De duur afhankelijk van hoeveel tijd de trilling aanhoudt. Dit wordt uitgedrukt in seconden.

Lawaai is een ongewenst geluid. Sonometers zijn instrumenten die gemaakt zijn om de geluidsdruk te meten. Deze meting weerspiegelt bij benadering onze geluidsperceptie en geeft vervolgens het resultaat van de intensiteit weer uitgedrukt in decibels.

Wat is een decibel?

Decibel (dB) is de eenheid van geluidsintensiteit, oftewel de kleinste door het oor waarneembare variatie in de lucht. De decibelschaal gaat van 0 dB (geluidsdrempel) tot 130 dB (gevaardrempel); boven194 dB, spreken we over schokgolf.

Enkele voorbeelden van waarden in decibel

50 dB winnen is gaan van een claxon tot de koelkast!

Afhankelijk van de gekozen Acoustix Pan-terre-plaat en de plaatsing, kun je met een dubbele wand 25 décibels winnen en tot 73 décibels als het om een scheidingswand op houten structuur gaat! Infographie des niveaux sonores en db